Het Heilig Land : Jeruzalem mag nooit het monopolie van één enkele religie worden
27 Mei 2022
De bisschoppen van de Coördinatie voor het Heilig Land hebben op 26 mei hun jaarlijkse solidariteitsbedevaart voltooid. Na vijf dagen van ontmoetingen met de lokale christenen wezen ze nog maar eens op het belang van de christen aanwezigheid in het Heilig Land. Zij dringen er bij de Westerse katholieken ook op aan om terug naar het heilig Land op bedevaart te gaan.
“Jeruzalem is een Joodse, een christen en een moslimstad. Deze moet een gemeenschappelijk patrimonium blijven en mag nooit het exclusief monopolie van één enkele religie worden.” Deze stelling wordt door de bisschoppen van de Coördinatie voor het Heilig Land opnieuw bevestigd. Deze bisschoppen komen uit Europa en uit Noord-Amerika en sloten op 26 mei hun jaarlijks bezoek aan de regio af.
De Coördinatie voor het Heilig Land werd in het jaar 2000 opgericht met als doel de christen gemeenschappen in het Heilig Land te ondersteunen. De vergadering koos dit jaar als thema: "Jeruzalem, de plaats van de ziel, een moeder die ons opvoedt en ons doet groeien." Het was opnieuw een gelegenheid om de wereld eraan te herinneren hoe belangrijk de christen aanwezigheid in deze stad en in heel het Heilig Land wel is en om nog eens de aandacht te vestigen op de economische en politieke problemen waarmee de plaatselijke christenen nog steeds te kampen hebben.
De vijf dagen van bijeenkomsten en colloquia werden gehouden in de context van het recente overlijden van Shireen Abu Aqleh, de Palestijns christelijke journaliste die op 11 mei in de stad Jenin werd doodgeschoten.
Ondersteuning van plaatselijke christelijke gemeenschappen
We citeren even Mgr. Pierbattista Pizzaballe, de Latijnse Patriarch van Jeruzalem: "Het is ons recht en onze plicht als christenen om de openheid en de universaliteit van de stad te steunen.” Hiernaar verwijzend herinnerden de bisschoppen van de Coördinatie eraan dat “de christelijke gemeenschap essentieel is voor de identiteit van de stad Jeruzalem, zowel nu als in de toekomst.” Maar zij wezen er tevens op hoe haar permanente aanwezigheid voortdurend door bezetting en onrechtvaardigheid wordt bedreigd. "Velen van hen die wij hebben ontmoet, hebben te maken met geweld en intimidatie vanwege groepen kolonisten, met allerlei beperkingen inzake hun bewegingsvrijheid of met scheiding van gezinnen omwille van het juridisch statuut dat hun is toegekend,” zoals dit in het slotcommuniqué staat te lezen.
De bisschoppen hebben tevens nota genomen van "de bezorgdheden" die de plaatselijke christelijke gemeenschappen tijdens hun ontmoetingen hebben geuit. Hierbij verwezen zij naar "de eenzijdige beperkingen van de godsdienstvrijheid die de Israëlische politie tijdens het Paasfeest aan de christenen oplegt".
Rouwbetuigingen aan de familie van de journaliste Shireen Abu Akleh
In hun slotverklaring maakten de bisschoppen ook melding van de moord op de Palestijns-christelijke journaliste Shireen Abu Akleh, en van de "diepe bedroefdheid en woede van de plaatselijke christenen" over haar dood en over de "schandelijke aanval op de deelnemers aan haar begrafenis".
Een van de onderwerpen die in de verklaring aan de orde komen, is de aanklacht tegen de "armoedige omstandigheden" als gevolg van de pandemie waarin "mensen van welke origine ook" gedwongen worden te leven.
Toch hielden de bisschoppen eraan om ondanks de vele uitdagingen toch ook tal van tekenen van hoop te herkennen. Zo bijvoorbeeld de aanwezigheid van christelijke organisaties die de zorg op zich nemen om het welzijn van hun gemeenschap en van de samenleving te vrijwaren en die "onvermoeibaar werken om de ontberingen van hun medemensen te verlichten en hun levensomstandigheden te verbeteren".
Een oproep om naar het Heilig Land terug te keren
De verklaring eindigt met een oproep aan de pelgrims om opnieuw het Heilig Land te bezoeken en zo goed als mogelijk de christenen in heel de regio financieel te ondersteunen. "Het is van wezenlijk belang dat alle pelgrims de realiteit van de levensomstandigheden van de plaatselijke christelijke gemeenschap voor ogen houden en zich het lot van hun geloofsgenoten aantrekken,” zo stelt de tekst duidelijk. “Een echte pelgrimstocht naar het Heilige Land moet een reis zijn van geloof, ontmoeting en solidariteit.”
Ook Paus Franciscus bevestigde van zijn kant de universele waarde van Jeruzalem, die verder reikt dan elke territoriale overweging. De Coördinatie voor het Heilig Land hoopt dat “alle christenen, geïnspireerd door Jezus Christus die de bron van alle vrede is, het heilig statuut van de stad zullen helpen bewaren en een authentieke visie op Jeruzalem als een plaats van dialoog en eenheid zullen bevorderen.”
Claire Riobé voor Cité du Vatican
Foto : © Fotoarchief lds
Vertaling : Luk & Karien De Staercke-Audoore